דף הבית / בת מצווה / בת מצווה ועלייה לתורה
שלט

בת מצווה ועלייה לתורה

טקס בת מצווה מודרני איננו רק אירוע מיוחד ומרגש המשאיר את חותמו על הנערה, אלא מטרתו העיקרית היא לתקן את היחס המפלה כלפי נשים, הקיים עדיין במציאות הדתית בארץ. טקס בת מצווה בקהילה המתקדמת מאפשר לנערה לחגוג את התבגרותה בהתאם למנהגים הדתיים, לעלות לתורה, לקורא את פרשת השבוע ואת ההפטרה, לשאת דרשה ואפילו להשתתף בטקס הנחת תפילין.

מתי נערכה בת מצווה המודרנית הראשונה?
בת מצווה הראשונה הכוללת עלייה לתורה, ממש בדומה לטקסי הבר מצווה המקובלים אצל בנים, נערכה בשנת 1927 על ידי הרב מרדכי קפלן שחגג את בת המצווה של בתו יהודית והכין אותה לקראת העלייה לתורה. טקס בת מצווה זה היה למעשה הטקס המודרני הראשון. הרב קפלן טען, כי היהדות, כמו כל תחומיי החיים האחרים, צריכה להשתנות בהתאם לשינויים בנסיבות החיים ולהתאים עצמה למציאות המודרנית. במציאות בה נשים שואפות להיות שוות בין שווים בכל תחומיי החיים, יש לבצע שינויים גם בטקסים הדתיים, כולל בטקס בת מצווה. לטענתו של קפלן טקס בת מצווה צריך להיות חלק בלתי נפרד מהחובות הקיימות ביהדות המוטלות על נשים.

האם מותר לנערות לחגוג בת מצווה ולעלות לתורה?

למרות שבמשך שנים הייתה התנגדות חריפה לשיתופן של נשים בפעילות דתית כולל עלייה לתורה כחלק מטקס בת מצווה, קיימות עדויות על כך שבעבר היו מעט קהילות בהן נהוג היה לשלב נשים בפעילות הדתית בבית הכנסת. בתלמוד הבבלי נאמר, כי גם נשים רשאיות לעלות לתורה בשבתות כולל לצורך קריאת הפרשה וההפטרה כאשר נערה הגיעה לגיל בת מצווה. עם זאת, במקורות נאמר גם, כי אסור לאישה לקרוא בתורה מפני כבודו של הציבור. אך כבוד הציבור תלוי בקהילה ובאווירה. במציאות המודרנית קולה של נערה הקוראת בתורה לכבוד בת מצווה איננו פוגע כלל בכבוד הציבור אלא להיפך. הקריאה בתורה בעת בת מצווה היא מאורע מרגש ביותר המחבר את הנערה אל שורשיה הדתיים ואל המסורת היהודית, ובאמצעות הטקס היא יכולה לחוש לראשונה את האחריות והיכולת הטמונים במעבר מגיל הילדות לגיל הבגרות כפי שהם באים לידי ביטוי בטקס בת מצווה. ישנן היום גם קהילות אורתודוכסיות בהן יכולות נערות החוגגות בת מצווה לעלות לתורה רק בנוכחות נשים.
בעבר היו המון שלטי אזהרה בדתות לועזיות ובזרמי דת קיצוניים סביב שילוב האישה במערך הדתי, אך בעידן המודרני הנוכחי,לשמחתנו כולם שווים.

דרשה ומסיבת בת מצווה

כולם נוהגים היום לחגוג מסיבות בת מצווה בפאר ובשמחה רבה. מסיבות בת מצווה אלה אינן מסיבות דתיות ולכן הן מקובלות גם בקהילות האורתודוכסיות המתנגדות לשיתוף הנערות בטקסים דתיים, שלדעתן אינם יאים להן. ישנם פוסקי הלכה בחוגים האורתודוכסיים הטוענים כי יש לערוך מסיבת בת מצווה וסעודה לנערות שהגיעו לגיל 12 ממש כמו לנערים שהגיעו לגיל מצוות. גם הרב עובדיה יוסף, הנחשב לאחר מחשובי פוסקי ההלכה בימינו, קבע כי יש לערוך מסיבת בת מצווה הכוללת דרשה וסעודה גם לבנות שהגיעו לשלב חדש ומרגש בחייהן. למרות שכולם פוחדים לאבד התמקדות  לא נורא אם מתרגשים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *