מהם ההבדלים בין תכנון בר מצווה לבין תכנון בת מצווה?
התחושה המיוחדת שיש לילד או לילדה שעתידים לקיים טקס בר מצווה או בת מצווה היא כזו שאולי כבר נשכחה מזיכרוננו. ההתרגשות הרבה מורגשת באוויר. הללו יכולים להיות מאד עצבניים לקראת האירוע. מסיבה זו יכולה להיחגג בחברת בני הגיל של החוגגים. מסיבה כיתתית מהווה יופי של פתרון עבור השמחה. אך, בדרך כלל, לא נמנעים מהחגיגה של המשפחה המורחבת.
חשוב להבין כי יש הבדל בין תכנון אירוע בר מצווה לבין תכנון אירוע בת מצווה אשר מתקיימים עבור בני המשפחה המצומצמת והנרחבת. קיים מימד שונה הבא לידי ביטוי במסיבות הנערכות עבור המשפחה: אלמנט המבדיל בין מסיבת בת מצווה למסיבת בר מצווה: העלייה לתורה.
בין אם מדובר בטקס שמורגש כחלק מהמסורת, על מנת לשמור על הצביון היהודי, ובין אם מדובר בטקס שהוא משמעותי ותופס גוון הרבה יותר חזק בעקבות קשר דתי עקבי ומשמעותי. אין ספק שהתכנון עבור בר מצווה לעומת בת מצווה הוא שונה:
- המימד הכלכלי: מסיבת בר מצווה למעשה מורכבת משני שלבים: שלב העלייה לתורה ושלב החגיגה עצמה. בת מצווה, לעומת זאת, זוכה בקו אחיד יותר: המסיבה היא אחת ויחידה ורק עליה יש לתת את הדעת.
- מוזמנים: מסיבת בר מצווה, היות והיא מורכבת גם מעלייה לתורה וגם ממסיבה עבור בני המשפחה, מאלצת את המשפחה לברור בצורה שונה (אולי), את האורחים. עליה להחליט את מי תזמין עבור טקס העלייה לתורה ועבור המסיבה עצמה. לא פשוט. חשוב לתת את הדעת ולנסות כמה שפחות לפגוע (הרי יש מקרים בהם אורחים נפגעים). מסיבת בת מצווה, במקרה זה, יוצאת נשכרת מכיוון שכאן אין מה לברור, פשוט הזמין וליהנות.
- תזמון: מסיבת בת מצווה יכולה להיחגג בכל אחד מימי השבוע בשעות הצהרים או בשעות הערב. עבור מסיבת בר מצווה, עומת זאת, יש להיערך בצורה שונה. חשוב לקחת בחשבון מבחינה הלכתית, את הזמן בו ניתן לגשת לביצוע העלייה לתורה, את הזמן הנכון מבחינת התזמון בבית הכנסת עצמו ולמצוא את הזמן הראוי (שלא יהיה רחוק מידי), עבור מסיבת בר המצווה אשר ממשיכה את השמחה של הילד בכנס המשפחתי המוכר. לא פשוט אך בר ביצוע.